Komisi od řezníka z Vrahovic chutnalo
Zajíčkova zabijačková klobása a tlačenka získala značku HANÁ regionální produkt
Prostějov – V době, kdy potraviny ze supermarketů chutnají jako umělá hmota, mají svou psychologickou hodnotu nálepky na obalech, které ujišťují, že jídlo uvnitř je dobré. Certifíkátů kvality je stále víc, což je docela devalvuje a člověk neví, jestli všem nálepkám může důvěřovat.
K těm zavedenějším patří značka, kterou pro takzvané regionální produkty (mají být podle regulí „jedinečné, kvalitní a šetrné k životnímu prostředí“) používá dvaadvacet oblastí v České republice.
Naši domácí verzi, označení „HANÁ regionální produkt, teď bude moci dávat na své produkty další výrobce z Prostějovska.
Firma Uzeniny Zajíček z Vrahovic získala certifikát na zabíjačkovou klobásu a zabíjačkovou tlačenku.
„Komise rovněž rozhoduje o obnovení certifikátu pro jablka Gloster z Hospodářského družstva v Určicích,“ doplnila Julie Zendulková z takzvané Místní akční skupiny Moravská cesta, která značku oficiálně uděluje.
Nejdříve ale svolá certifikační komisi, v níž sedí zástupci dalších místních akčních skupin, profesních sdružení nebo regionálních výrobců. „U všech výrobků se hodnotí místní původ, kvalita, šetrnost k životnímu prostředí a jedinečnost ve vztahu k regionu,“ podotkla Julie Zendulková.
Certifikáty budou předány se vší slávou příští sobotu 14. června na Hanáckých farmářských trzích v Litovli před muzeem. Kromě řezníka Emila Zajíčka jej dostanou:
Václav Osička, Nový Dvůr – Červenka – Mléčné výrobky z Doubravského Dvora
Libuše Křenková, Lipník nad Bečvou – Lipenské čabraky
Marta Musilová, BA, Olomouc – Šaty na míru
Lenka Glosová, Přerov – Předmostí – Čokoládovna Přerov
Stanislava Zapletalová, Přerov – Bochořské sváteční okurky
Stanislava Zapletalová, Přerov – Hanácká bonboniéra
Další články v rubrice Nejčerstvější