Jak chutná dort z korbáčků a kozí zmrzlina?

Dub 25, 2015
972 přečtení

Podívejte se, jak vypadalo Sýrobraní v Drahanech (fotogalerie)

David Sekanina

Sýrový dort

Foto: D. Sekanina

Drahany – Kozí zmrzlina, patrové dorty z korbáčků, tvarůžkové zákusky, pestré druhy domácích kravských, ovčích, kozích sýrů, ale také chilli marmeláda, vinné želé, víno z nejsevernější vinice na Moravě a sladké pivo z domácího pivovárku.

Druhý ročník Sýrobraní v Drahanech měl pro návštěvníky silné gurmánské zážitky. Ale nejen je. Odpoledne jim zahrála živá muzika a pod hřejivými paprsky dubnového slunce mohli také sledovat, jak se tradiční technikou stříhají ovce, jak se jejich vlna posléze vyčesává a spřádá na kolovratu.

Malá manufaktura na ovčí vlnu

„Ovečky jsme koupili, když jsem byla na mateřské. Trochu jsem se nudila,“ smála se Jiřina Pařilová, která má s manželem rodinnou farmu v Otinovsi. To její zvířata zbavovala zručně srsti tradičními pérovými nůžkami Michaela Hyklová, která je v této disciplíně mistryní republiky. „Chováme také skot, angorské kozy, koně a pěstujeme brambory, luskoviny, obilí, pícniny, bylinky. Snažíme se hospodařit v souladu s přírodou,“ říkala Jiřina Pařilová, zatímco přebíhala od kolovratu ke stavu a od tkaní zase k vyčesávání rouna a plstění.

Dobroty z kravského a kozího sýra, k tomu košíky z peddigu, ovšem i zázvorový a chilli jam přivezl manželský pár, který reprezentoval známou ekofarmu Ivana Hrbka z Hvozdu, ale také začínající Minifarmu pod kaštany v Luké.

Víno tvrdé jako dřina

Naproti rozléval vlastnoručně vyrobené veltlínské a zweigeltrebe usměvavý Petr Kříž z jiného rodinného podniku. Ve Viničných Šumicích. „Kde to je? Asi patnáct kilometrů východně od Brna. Na jižním úpatí výběžků Drahanské vrchoviny. Zdejší vinařská podoblast je nejseverněji položená z celé Moravy,“ vysvětlil.

Prý ještě před půl stoletím měl v Šumicích skoro každý vlastní vinohrádek, ale pěstování révy časem upadlo. K posledním vytrvalcům patří rodina Petra Kříže.

„Máme asi hektarovou vinici. Naše vína jsou typicky severní. Jsou výrazná, tvrdá, jakoby symbolizovala námahu v kamenitých svazích,“ nadhodil pěstitel.

Čtyři stovky návštěvníků

Sobota byla pro malé Muzeum Drahanska úspěšná. Na zahradě za starou školou, kde sídlí, se na celý den usadilo okolo patnácti drobných prodejců a vystavovatelů. Jejich leckdy opravdu nevšední farmářské produkty přilákaly spousty lidí.

„Když jsem se díval, kolik jsme prodali vstupenek ještě před koncertem skupiny Bezobratři, byly to dobré čtyři stovky,“ prozradil unavený, ale spokojený kurátor drahanského muzea Pavel Moš.

Foto: D. Sekanina

1 komentář

Vložit komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *